Çöp toplamayan belediyelere para cezası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Behçet DALMAZ/HAKKARİ, (DHA)

HAKKARİ'de Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, çöp ve katı atıkları düzenli toplamayan DTP'li Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ve AKP'li Çukurca belediyesine para cezası kesti. Belediye Başkanları cezayı haksız bulup, mahkemeye başvurdu. DTP'li Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin ile Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Korkmaz, DTP'li 3 belediyeye uygulanan para cezasının siyasi bir amaç taşıdığını belirterek, ?Bize verilen bu cezayı hak etmediğimizi düşünüyoruz. Bunun için mahkemeye itiraz dilekçemizi verdik. Şu an yüce mahkemenin vereceği kararı bekliyoruz? dedi.

Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, başta çöp olmak üzere katı atıkları düzenli toplamadığı ve kent merkezlerindeki derelerin yanı sıra Zap Deresi'ni tahrip ettiği gerekçesiyle, DTP'li Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca belediyelerine 83'er bin YTL para cezası kesti. Belediyeler, Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün uyguladığı para cezasını haksız bularak, cezanın iptali için mahkemeye başvurdu. DTP'li Şemdinli Belediye Başkanı Hurşit Tekin, Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün özellikle 3 DTP'li belediyeye yazdığı para cezasının siyasi amaç taşıdığını savunarak şöyle konuştu:

?Davalı kurum tarafından yapılan denetimler sırasında tutulan tutanakta belirtildiği gibi, tüm atıklar uygun şekilde toplatılmış ve taşınmıştır. İddiaya kanıt olarak dosyada bulunan fotoğraflar incelendiğinde, fotoğrafların ilçe merkezinde geçmekte olan ve 2006 Kasım ayında sel felaketinin vuku bulduğu Ayrılık Deresi ve ilçe merkezi yakınından geçmekte olan Pisan Çayı'nda çöp toplama merkezinde çekildiği anlaşılmaktadır. Dolayısıyla taşan dere sularının ve dere üzerinde DSİ tarafından yürütülen ve henüz bitirilemeyen ıslah çalışmalarının neden olduğu kirlilik ?zaafiyet' olarak gösterilmektedir. İlçemizin mevcut çöp döküm alanı ise İl Çevre Müdürlüğü elamanlarınca daha önce tespit edilmesine rağmen, sorunu tamamen çözecek şartlara sahip değildir. Diğer ilçelerdeki belediyeler de aynı sorunu yaşamaktadır. Sorunun ortak çözümü için Hakkari, Yüksekova, Şemdinli ve Çukurca Belediyeleri ile bir birlik oluşturulmuş olup, Yüksekova İlçesi'nde belirlenen bir alanda katı atık depolama tesisi kurma çalışmalarımız devam etmektedir. Çevre ve Orman Müdürlüğü'nün bize kestiği 83 bin YTL'lik cezayı ödememiz mümkün değildir.?

Yüksekova Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Korkmaz ise, çöplerin belirlenen saatlerde ekipler, tarafından çöp merkezlerine taşımakta olduğunu söyledi. Kokmaz, ?Bu konu ile ilgili olarak da ekiplerimiz vatandaşları bilgilendiriyor. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen bazı vatandaşlar, çöplerini belirlenen saatlerde çöp merkezlerine götürmüyor. Bize verilen bu cezayı hak etmediğimizi düşünüyoruz. Bunun için mahkemeye itiraz dilekçemizi verdik. Şu an yüce mahkemenin vereceği adil kararın sonucunu bekliyoruz? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber